Lletgisme o l’art de dissenyar coses lletges

A hores d’ara tots haureu sentit a parlar d’ugly design o feísmo (lletgisme en català). O si més no, l’haureu sabut detectar en el moment de posar-vos les mans al cap en veure una vestimenta, una obra d’art o un cartell realment espantosos.
Fa un temps que està de moda i al final, per molt horrorós que ens sembli, l’acabem acceptant o fins i tot ens atreu.

Gucci by Alessandro Michelle PRE-FALL 2018
Aquesta lletjor podria menysprear-se etiquetant-la de cutre, kitsch o estrambòtica, però el que en realitat passa és que s’escapa de la cotilla del disseny nòrdic, sobri i elegant. El seu objectiu no és la perfecció, sinó tot el contrari: donar veu a l’anòmal, el tosc i el poc comercial, utilitzant mètodes i materials impensables.

Molts dissenyadors, cansats de les imatges excessivament netes i ordenades del segle XX, van caure en el desencantament que va apoderar-se del disseny durant els primers anys del segle XXI: el 2007 va aparèixer el New Ugly a Europa.

El New Ugly és un moviment eclèctic que reacciona davant els principis del denominat “bon disseny” (ordre, simplicitat, llegibilitat i proporció) utilitzant precisament els seus contraris. El lletgisme mostra una aparença d’imperfecció. Però darrere del pretext de no professionalitat, en realitat, s’amaga una reflexió sobre l’estètica del disseny.

PANCAKESNAKE_DANCE

Encara que pugui semblar contradictori, el lletgisme juga amb l’escassetat i l’abundància d’elements gràfics. Aquestes dues tendències extremes persegueixen la mateixa finalitat: la imperfecció i el to popular com a reivindicació davant la falta d’originalitat en el disseny gràfic actual.

Dins d’aquest estil New Ugly, podem destacar dues dissenyadores gràfiques: Anna Kulachek i Bendita Gloria.

BenditaGloria-BLCVK-pattern-lagartos
Realment, és un exercici complicat el del lletgisme, perquè consisteix a dir: “Ho estic fent lleig a expressament, no és que jo manqui de gust estètic, al contrari”. El dissenyador lletgista ha de deixar certes pistes que permetin a l’espectador adonar-se que no està davant d’una ínfima qualitat, sinó tot el contrari.

5SINCERE-MUSIC_1000

Aquesta pàgina utilitza cookies i altres tecnologies per millorar la navegació dels usuaris.    Més informació
Privacidad